Rólunk-About us

A várost 1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal. 

A dámszarvas tartás hobbiként kezdődött 1995-ben. Azóta vállalkozássá nőtte magát. A kereslet egyre nagyobb, hiszen a zártkerti tartást leginkább elvislő vadunk. Gyorsan és könnyen szelídül. Tartása rendkívül egyszerű. Nagyon kisigényű faj.

 

A Dámszarvas

Dámszarvas / Fallow deer / Damwild

(Cervus dama dama)

 

Tesméretei: A dámvad testhossza 160-175 cm, marmagassága 80-110 cm, a bikák testtömege 50-120 kg, a teheneké 30-50 kg, míg a borjúé születéskor 3-5 kg.Három színben fordul elő. A leggyakoribb az úgynevezett rőtpettyes, ami vörös,barnás alapszínen fehéren pettyezett.A második a fekete és harmadik a fehér. Ezeken is , ha megfelelő szögben éri a szőrzetet a fény látni a pettyeket.

Előfordulása és élőhelye: Őshazája a Födközi-tenger vidéke, Dél-Európa és Kisázsia. A középkortól kezdve számos európai és afrikai országba telepítették. A hazai állomány – különösen a gyulaji és a guthi – a világ legjobbjai közé tartozik. A nyitott, parkos területeken találja meg a megfelelő életkörülményeket, a melegebb vidékeket és a lombos erdőket kedveli.

 Elnevezései: A felnőtt hímnemű állatot bikának nevezzük, a már ellett nőnemű egyedet tehénnek, a fiatal – még nem ellett – nőneműt ünőnek mondjuk, a fiatal egyedeket pedig borjúnak hívjuk.

Életmódja: A dámszarvas inkább nappali vad. A csapat családokra tagozódik, amely tehenekből és leányutódaikból áll, a bikákat általában legénycsapatokban találjuk, melyek az üzekedés kezdetekor oszlanak fel. Tápláléka füvekből és lágy szárú növényekből áll. Szereti a tölgy- és bükkmakkot, a vadgesztenyét és a vad gyümölcsöket. A fák kérgét is szívesen lehántja. A dámszarvas 15-20 évig is élhet.

Szaporodása: A bikák októberben az évek folyamán kialakított barcogóhelyeikre vonulnak, elfoglalják barcogó teknőjüket vagy újakat kaparnak. Ezután a teknőt és környékét már alig hagyja el, ha kell, harc árán is megvédi. Jellegzetes „barcogó” hangjuk – többször ismétlődő rövid, horkolás-szerű hang – az üzekedéskor gyakran hallható. A dám tehén 220-225 napig vemhes, május végén elli meg borját, majd 5-6 hónapig szoptatja.

A zártkerti tartást leginkább elviselő vadunk. Gyorsan és könnyen szelídül. Tartása rendkívül egyszerű. Nagyon kisigényű faj.

Elérhetőség

Brosius-Szomor Dóra www.facebook.com/vadkertdeer

Soltvadkert
+36 30 8545162 doravadkert@gmail.com